понедељак, 29. август 2011.

Šminka i šabloni *spoiler alert*

Bajka počinje uvek isto.Npr:  Bio jednom jedan... Radnja dalje teče očekivanim tokom i kraj je uvek srećan.
A čime počinje savemena beletristika koja danas prolazi? Par vampira, vukodlak i zbunjeni adolescent. Kao što se da zaključiti pisaću o romanima Stefani Majer. Još gore: o sagi koju je napisala. Kao da jedna knjiga nije bila dovoljna. Fanovi, nemojte ovo čitati, neće vam se svideti. Upozoreni ste.

Hejteri, klimajmo glavama u ritmu!
Primetila sam (a samo vanzemaljac ne bi primetio, srećnik) da se većini ljudi koji vole da 'čitaju' neobično dopada pitka plitkost u prikazivanju mitološke folklorne građe koju su narodi gradili hiljadama godina.
Moji prijatelji bili su u čudu kada sam im rekla da se kod Vuka (mislim na Karadžića) pod pojmom vampir podrazumeva i pojam vukodlaka. U srpskoj tradiciji je to isti pojam. Recite to fanu Sumraka - ubiće vas, iscediti vašu krv i prineti je kao žrtvu Majerovoj.



Ako hoću malo da se igram Frojda mogu poći od činjenice da je spisateljica (ovu imenicu, koju prezirem iz nekog čudnog razloga, čuvam samo za pisce poput Stefani) svoju debi knjigu napisala dok je bila na porodiljskom odmoru. Am...



Malo guglovanja otkrilo mi je da je dotična domaćica, kako veoma originalno zanimanje u vremenu postfeminizma... U svakom sličaju, gospođa Majer je brinula o svojoj deci, pala u postporođajnu depresiju i napisala postdepresivnu knjigu. Moje (i nadam se ne samo moje) mišljenje je da je spisateljica napisala knjigu kako bi 'dala objašnjenje' milionima nesrećno zaljubljenih žena zašto ih oN (primetitili ste da je on sa velikim N umesto sa velikim O?) ne voli... Ah!


Stvorila je lik mlade i naivne devojke oko koje se bore mitske mačo zveri i svi bi voleli da mogu da je vole, ali ne! Oni su zveri, oni nisu dovoljno dobri za nju. Ona zaslužuje bolje! Ah tragedije, jer je njihova priroda takva.



*Da, devojke, oni bi vas voleli, ali nisu oni krivi što su čudovišta!* poručuje nam gospođa Majer.
Ali postoji caka. Devojke baš to vole, kao što je mudra spisateljica verovatno i osetila na svojoj koži... Dakle, sve se vrti oko toga da oni ne pripadaju istoj vrsti i kada ona postane vampir sve se rešava. Sada mogu da budu zajedno. Sem što se onaj vukodlak zaljubljuje u njenu poluvampirsku ćerku dok je još beba. Dakle, malo banalizovane mitologije, malo pedofilije i mnogo patetike i neuvrljivih unutrašnjih monologa i eto ga bestseler.
Da ne zaboravimo zlatnu formulu: glavni likovi su uvek savršeni sem što imaju jednu manu. Naime, Bela je trapava. Kako strašna mana pored onolikih epiteta koji nam dočaravaju njenu lepotu, pamet i tako te bitne stvari. Stvarno? Zaista gospođo Majer? Zašto? Čemu?
Jedini logičan razlog su pare. Oko njih se vrti svet.
Moja poruka: čitajte mitologije! Ima ih u biblioteci. Slovenska, germanska, egipatska, kineska... Čitajte mitove, a ne polusvarene bljuvotine. Pročitajte Vukovu knjigu Život i običaji naroda srpskog, Hesiodovu Teogoniju ako ste napredni u čitanju.

Ne, ne mislim da je sve šta je popularno kič, ali Sumrak i ostale članove sage prezirem, jer obrađuju mitologiju (koju obožavam) iz najbanalnijeg mogućeg ugla. Knjige Stefani Majer su kao lepa devojka sa previše šminke, koja je puna kompleksa, a kojoj više jednostavno nema pomoći. Zato ne odbacujte narodnu mitologiju i epiku samo zato što želite da budete urbani. Ne budite plitki.

Нема коментара:

Постави коментар